Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă, a declarat, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă prof.univ. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, citat de Agerpres.
"Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi (substanţe active din plante), care au efecte benefice pentru organism şi care este bine să facă parte din dieta zilnică. Flavonoizii se găsesc în mod natural în afine, ceapa roşie, mere, diferitele tipuri de ceai la care se adaugă ciocolata neagră, însă cantitatea cea mai mare de flavonoide se găseşte în ceaiul verde şi ceaiul alb. Consumul de flavonoizi este în mod clar asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, aceste substanţe protejând inima şi vasele de sânge. În plus, se pare că flavonoizii sunt implicaţi în prevenirea diferitelor afecţiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul şi declinul funcţiei cognitive'', a arătat prof.univ.dr. Mencinicopschi.
El a spus că flavonoizii sunt în continuare studiaţi şi cu siguranţă multe dintre beneficiile pe care nu le cunoaştem încă vor fi descoperite în ultimii ani, adăugând că ceaiul este cea mai importantă sursă de antioxidanţi.
Ceaiul verde şi ceaiul alb prezentate sub formă de piramidă păstrează propietăţile plantelor, a subliniat prof. univ. dr. Mencinicopschi.
În România, consumul de ceai este de 3-4 litri pe cap de locuitor, în timp ce în Polonia este de 10 ori mai mare iar în Rusia este de 50 de litri.
Diferenţa dintre ceaiul verde şi ceaiul alb este dată de procesul de preparare. Astfel, ceaiul verde se obţine din cele mai tinere frunze ale plantei Camelia Sinensis, iar ceaiul alb este obţinut din mugurii şi vlăstarii acestui arbust de ceai.
Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă, a declarat, joi seara, în cadrul unei conferinţe de presă pro