46 de obiecte vor fi găzduite de Muzeul Dunării de jos până la sfârşitul lunii martie. Macheta celei mai vechi nave care a circulat pe Dunăre la începutul secolului al XVIII- lea poate fi văzută în cadrul unei expoziţii inedite. Este vorba despre un caiac brâncovenesc cu care se făcea transport de persoane, materiale şi alimente pe Dunăre.
Nava a avut 24 de metri lungime şi 3,5 metri lăţime şi a fost construită din lem. 35 de marinari şi soldaţi încăpeau în ea şi era pusă în mişcare de 12 perechi de vâsle. Caiacul brâncovenesc face parte din categoria navelor rapide, construite în timpul domniei lui Matei Basarab, asigurând, cu mare succes, paza şi patrularea pe Dunare.
46 de exponate
Până la sfârşitul lunii martie 2011, călărăşenii care doresc să cunoască istoria Dunării o pot face admirând machete de nave, schiţe, documente şi cărţi expuse la Muzeul Dunării de Jos. Cele 46 de exponate, realizate din lemn de brad, pin, fag, fag opărit şi tei, sunt găzduite de Muzeul Dunării de Jos, majoritatea machetelor fiind rezultatul unei munci meticuloase. Călărăşenii interesaţi mai pot vedea la expoziţie, un drakkar viking din lemn, în miniatură care, în realitate, avea o lungime de 21,5 metri şi lăţime de peste 5 metri. De la aceste superbe nave se păstrează până în zilele noastre, forma simetrică prova-pupa, regăsită în forma bărcilor pescăreşti.