Portughezii merg astăzi la urne pentru a-şi alege preşedintele, dar, potrivit presei, sunt deziluzionaţi de politică şi nu arată un interes prea mare faţă de scrutin.
Sondajele arată că portughezii sunt mai preocupaţi de problemele economice ale ţării, pe care noul preşedinte - care are un rol mai mult simbolic - nu va avea putere să le rezolve.
„Nicio idee inovatoare"
Alegerile au loc pe fondul îngrijorărilor internaţionale privind starea economiei portugheze, care are o creştere slabă şi înregistrează datorii foarte mari, în timp ce şomajul a ajuns la 10%. Există temeri că Portugalia, ţara cea mai săracă a Europei Occidentale, ar putea călca pe urmele Greciei şi Irlandei, fiind nevoită să ceară ajutor de la UE şi de la FMI. Citiţi şi:
Un deficit de încredere Germania vrea să angajeze tineri europeni din ţări aflate în criză Der Spiegel: Germania şi Franţa vor să forţeze Portugalia să ceară ajutor financiar
Portughezii au amintiri neplăcute privind programele derulate de FMI în această ţară între 1977 şi 1983. În plus, mulţi sunt deja loviţi de măsurile de austeritate ale propriului guvern socialist care le-au redus drastic puterea de cumpărare.
Campania prezidenţială a fost „complet neinteresantă, niciunul dintre candidaţi neprezentând măcar o idee inovatoare", scrie cotidianul „Diario de Noticias". Şase candidaţi au intrat în cursă. Este de aşteptat ca actualul preşedinte, conservatorul Anibal Cavaco Silva ( 71 de ani), fost premier, să câştige din primul tur. Cavaco Silva, de profesie economist, a îndemnat iniţial forţele politice ale ţării să sprijine măsurile de austeritate ale guvernului socialist pentru a reduce deficitul bugetar de la 7% în 2010 la 4,6% în acest an. Dar, în campanie, preşedintele a spus că o eventuală intervenţie a FMI va fi vina guvernului, în timp ce Alegre l-a acuzat pe opozantul său că încearcă să „f