Dacă ai carte, poţi să câştigi şi 9.000 de euro/lună. Necalificaţii trebuie să se mulţumească şi cu 1.000 de euro. O limbă străină e obligatorie. Sursa: REUTERS
Angajatorii englezi, nemţi sau italieni le fac oferte de muncă românilor. Pe lângă doctori şi asistente medicale, foarte ceruţi pe piaţa muncii din ţările vestice, se mai caută ospătari, bucătari, dulgheri, măcelari, oameni care să îngrijească bătrâni sau şoferi pe TIR. Săptămâna aceasta, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a anunţat că danezii vor să angajeze 200 de lucrători în agricultură.
În ceea ce priveşte cerinţele, acestea nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, un ospătar care vrea să se angajeze în Anglia trebuie să aibă studii superioare şi să cunoască limba engleză la nivel mediu. Nemţii le cer muncitorilor în construcţii, bucătarilor sau măcelarilor să ştie limba germană cel puţin la nivel de începător. Dulgherii, zidarii şi zugravii care vor să plece în Franţa, pe lângă experienţă, trebuie să aibă cunoştinţe minime şi de limba franceză.
"La serviciu vorbim doar în engleză"
Un job în străinătate poate deveni un chin dacă nu ştii măcar o limbă de circulaţie europeană. În plus, ca experienţa din străinătate să nu devină un chin, trebuie să te interesezi cu atenţie unde urmează să te cazezi şi exact ce trebuie să lucrezi.
De aproape un an, Cosmin lucrează în Danemarca. "Muncesc la o pădure care se află la aproximativ 200 de kilometri de Copenhaga. Opt ore pe zi fac diverse, tai copacii uscaţi sau bolnavi cu drujba, când este nevoie lucrez pe motostivuitor sau pe excavator, cam orice se cere la pădure", povesteşte tânărul de 28 de ani care câştigă 10-15 euro pentru o oră de muncă. În România, în Bacău, a lucrat ca agent de vânzări la o firmă care distribuia produse alimentare. "Nu eram destul de convins să plec, însă am zis să încerc