- Analist politic si reputat om de cultura din Basarabia -
Sperante dar si rezerve
- Stimate Valeriu Matei, sunteti unul dintre cei mai experimentati analisti politici din Basarabia. Ati urmarit si interpretat cu acuratete procesele politice din ultimii ani, fapt ce imi permite sa va intreb, la acest inceput de an, cum apreciati refacerea Aliantei pentru Integrare Europeana, capacitatea partidelor din AIE de a coopera pentru un program politic comun, capacitatea clasei politice de a scoate R. Moldova din sclavia sovietica si a o indrepta, ireversibil, spre Occident?
- Refacerea AIE era asteptata de societatea basarabeana. Vointa celor multi si-a gasit expresie si in mitingurile organizate de Asociatia Pro Europa, pe parcursul lunii decembrie 2010. Cred ca aceste evenimente au fost de natura sa accelereze refacerea AIE. Ne-am dori cu totii ca vointa de a coopera in cadrul unui program politic comun, in vederea iesirii din zona de influenta a fostului Imperiu Sovietic, si de aderare la UE, sa fie - nu doar prezente, ci si predominante in aspiratiile partidelor democratice si ale clasei politice de la Chisinau. Modul in care s-au desfasurat discutiile de continuare a colaborarii in cadrul AIE ma face, insa, sa am si unele rezerve. Prea multa terminologie din domeniul comertului si-a facut loc in discursurile publice ale protagonistilor acestui dialog: oferte, negocieri etc. Ce sa mai spunem de interese? Multe mesaje contradictorii, derutante, ilare chiar. Uneori aveam impresia ca I. L. Caragiale nu doar si-a creat personajele, ci continua sa le plodeasca la nesfarsit.
- Cat de fragmentata sau de solidara este societatea moldoveneasca? In ce masura cei circa 4 milioane de cetateni si-au clarificat optiunile "geopolitice"?
- Societatea basarabeana e una tipic post-coloniala. Nici dupa douazeci de ani n-au fost depasi