Stim ca multe popoare si-au mumificat mortii. Aceste ritualuri se mai practica inca. In Japonia, de exemplu, exista "mumii vii".
Anul trecut, conform presei internationale, in aceasta tara a fost gasit trupul mumificat al unui japonez in varsta de 111 ani. A fost gasit in pat, in locuinta proprie, intr-o pozitie ca si cum ar fi dormit. Nepoata sa a explicat ca bunicul ei nu mai iesise din casa din anul 1978.
Potrivit ei, batranul a vrut sa devina un "Budha viu". El impartasea o religie budista aparte ai carei adepti incercau sa ajunga la o iluminare absoluta renuntand total la mancare. Dupa acest proces de infometare benevola, trupurile lor ar fi trebuit sa dispara, scrie Cogitz.
Aceasta ramura budista a aparut in Japonia in secolul al IX-lea. Fondatorul acestui cult a fost ingropat intr-o pestera, iar legenda spune ca parul si unghiile sale au continuat sa creasca timp de cativa ani dupa moartea sa. Calugarii sokushimbutsu erau mumificati cu ajutorul unui ritual ce includea perioade lungi de izolare si un ascetism nelimitat.
Informatiile despre mumiile japoneze nu sunt chiar atat de recente, dar ele au fost verificate incepand cu anii '60 ai secolului trecut. Specialistii se asteptau ca aceste mumii japoneze sa fi suferit acelasi proces ca cele egiptene. Dupa moarte, trupurile ar fi trebuit mumificate, iar toate organele interne eliminate. Oamenii de stiinta nu au gasit nimic de acest fel.
Mare a fost surpriza lor cand au descoperit ca organele mumiilor japoneze se aflau la locul lor. A devenit clar ca monahii desfasurau ritualul de mumificare inca de cand se aflau in viata. Iar acest proces era unul foarte lent si dureros, durand in jur de 10 ani.
In primii trei ani, calugarii foloseau un aluat special din faina de hrisca, plante si fructe cu coaja lemnoasa. Aceasta dieta avea drept scop reduce