Potrivit scrierilor, marele poet ar trebui aniversat înainte de Crăciun, pe 20 decembrie, iar Veronica Micle n-a fost unica muză.
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, poezia "Pe lângă plopii fără soţ" îi este dedicată Veronicăi Micle, iar în anii de studenţie petrecuţi la Berlin, tânărul de 22 de ani nu a reuşit decât să risipească banii de bursă primiţi de la Junimea, fără să-şi obţină doctoratul. De fapt, lucrurile nu stau chiar aşa.
1. Data naşterii: 15 ianuarie 1850
În arhiva bisericii Uspenia din Botoşani, ziua de "15 ghenarie 1850" este înregistrată drept ziua în care s-a născut Eminescu. Deoarece este o dată oficială, s-a crezut că aceasta este şi cea reală. Există însă multe alte surse care arată că Eminescu s-a născut pe 20 decembrie 1849.
În primul rând, Eminescu însuşi, atunci când a oferit o fotografie a sa societăţii Junimea, a notat pe verso ca dată de naştere 20 decembrie 1849. "Nu e de presupus că Eminescu, când a notat pe acea fotografie pentru albumul Junimii, nu îşi ştia data de naştere", spune criticul literar Iulian Costache, lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.
Naşterea lui Eminescu, notată pe o Biblie
În plus, pe o Biblie care a aparţinut familiei Eminovici, tatăl poetului a notat cu mâna lui datele de naştere ale copiilor. "Biblia respectivă s-a pierdut între timp, dar există mărturii privind existenţa acelui înscris pe Biblia respectivă: 20 decembrie", continuă criticul.
Un alt argument este că Titu Maiorescu a plănuit să scoată prima ediţie din poeziile lui Eminescu în decembrie 1883, tocmai pentru a-i face cadou de ziua lui acest prim volum. Deşi cartea a apărut pe copertă cu anul 1884, ea a ieşit de sub tipar în decembrie 1883: "Maiorescu i-a grăbit pe tipografi să aibă volumul în mână în decembrie, pe 20, ca să i-l dea