Cum se va alege candidatul pentru Primăria Capitalei?
Bineînţeles că aceasta este o chestiune specială, mai complicată. Având în vedere faptul că Primăria Generală a Municipiului Bucureşti este din punct de vedere electoaral o mică Preşedinţie a României, care presupune un vot uninominal, personal, direct, care implică un număr foarte mare de alegători, sigur că şi aici vom căuta să avem un candidat comun. Îl vom desemna tot în urma unor sondaje de opinie care să ne arate personalitatea din cadrul acestei alianţe care e mai bine plasată şi cu şanse reale pentru această candidatură.
Susţinerea lui Sorin Oprescu e viabilă?
Noi nu am luat în discuţie şi nici nu am exclus o asemenea ipoteză. Chestiunea primarului general nu este la momentul constituirii alianţei una esenţială. Este o chestiune pe tema căreia, odată alianţa constituită, putem să discutăm şi să găsim cea mai bună formulă. Dar nu am discutat despre susţinerea lui Sorin Oprescu sau despre excluderea acestei variante.
Se mai poate vorbi despre un premier independent al acestei alianţe?
Noi avem aici o ipoteză pe care am negociat-o şi pe care din câte ştiu o agreează oricum ambele partide. Odată constituită alianţa, aceasta va avea un candidat unic la Preşedinţia României desemnat la rândul lui în urma sondajelor, iar cealaltă parte, care nu dă candidatul la Preşedinţie, va avea dreptul de a desemna primul-ministru, în numele alianţei.
Aici e o problemă. Dacă alegerile vor fi la termen va fi un decalaj de doi ani între alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale. Asta înseamnă că veţi stabili candidatul la prezidenţiale cu doi ani înainte de alegeri. Principiul asta se poate aplica dacă alegerile sunt concomitente....
Principiul se poate aplica şi dacă alegerile nu sunt concomitente, atât timp cât pornim de la raţiune politică şi de la încreder