În timp ce partidele folosesc actualul sistem de impozitare ca pe o monedă de schimb, analiştii spun că acesta trebuie menţinut. Sursa: AGERPRES
Declaraţia liderului liberal Crin Antonescu, potrivit căreia nu trebuie făcut un "fetiş electoral" din cota unică, a stârnit controverse şi a redeschis subiectul sistemului de impozitare din România.
Cota unică avantajează în special persoanele care au venituri medii şi peste medie, supuse unor taxe mai mari în cazul unui sistem progresiv. În schimb, acesta din urmă vine în sprijinul păturilor mai sărace ale societăţii, cu impozite foarte mici sau chiar cu scutiri.
SONDAJCredeţi că PNL ar trebui să renunţe la susţinerea cotei unice de impozitare, ca o concesie făcută alianţei cu PSD?Da Nu Nu ştiu/ Nu răspund Rezultate
Astfel, în funcţie de electoratul căruia i se adresează, partidele politice optează pentru un sistem de impozitare sau altul.
Însă din punct de vedere al colectării veniturilor la buget, cota unică s-a dovedit mai eficientă decât cea progresivă. Imediat după introducerea cotei unice de impozitare, ponderea în produsul intern brut (PIB) a veniturilor fiscale colectate la vistieria statului a crescut de la 27,7% în 2004 la 28,5% în anul 2005, potrivit datelor Consiliului fiscal.
Analistul financiar Bogdan Baltazar spune că impozitul unic de 16% aduce încăsări mai mari la buget şi este mai uşor de administrat. "Echitatea nu se manifestă doar în cota progresivă, ci şi în cea unică. Este acelaşi procentaj de impozitare şi, dacă ai salariul mai mare, plăteşti o sumă mai mare", explică analistul. Referitor la afirmaţia lui Crin Antonescu, Baltazar a spus: "E grav", deoarece şeful liberalilor "este în stare să dea orice din platforma politică pentru apropierea de PSD".
Pogea: predictibilitatea, prioritatea zero
Fostul ministru de finanţe Gh