Pe toate prestaţiile internaţionale, CAS Braşov a decontat o sumă totală de 1,38 milioane lei
Teoretic, orice braşovean asigurat care suferă de o boală ce n-are rezolvare, „în timp real” în ţară poate beneficia de tratament în străinătate, iar cheltuielile îi sunt plătite prin formularul E 112. Documentul se obţine de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Anul trecut au fost solicitate 4 astfel de documente la Braşov şi toate au fost acceptate, potrivit Luminiţei Niţu, director relaţii contractuale şi purtător de cuvânt al CAS Braşov. „Ultimul a fost eliberat chiar în ultimele zile ale lunii decembrie 2010”, a precizat Luminiţa Niţu. Aceasta, însă, nu a precizat care au fost ţările în care s-au tratat braşovenii.
Decontarea se face
la costurile din ţară
Luminiţa Niţu precizează că decontarea unui serviciu medical efectuat în străinătate în baza formularului E 112 va fi decontat la „tarifele” din ţară, conform legislaţiei. „De exemplu, într-o ţară UE, o operaţie poate costa 5.000 de euro, dar în România, valoarea ei ar fi circa 2.000 de euro. Serviciul va fi decontat la valoarea din ţară, restul fiind suportat de asigurat”.
Din octombrie, anul trecut, formularul E 112 a fost înlocuit de documentul portabil S 2. Pe lângă acesta, CAS mai eliberează documente portabile S1 şi S3. Documentul portabil S1 înlocuieşte formularele europene E106, E109, E120 şi E121. Documentul S 3 se eliberează pentru tratament medical în cazul fostului lucrător transfrontalier în ţara în care a lucrat anterior.
Potrivit Luminiţei Niţu, anul trecut, pe S 1 au fost 31 de cereri, din care au fost aprobate 30. „Pe toate prestaţiile internaţionale, CAS Braşov a decontat o sumă totală de 1387 mii lei (1,38 milioane lei noi – n.r.)”, a încheiat Luminiţa Niţu. Pe toate prestaţiile internaţionale, CAS Braşov a decontat o sumă totală de 1,38 milio