Vinul bisericesc de Valea Călugărească se dă fără bon fiscal. Garda Financiară spune că trebuie casă de marcat. Patriarhia zice că vinul "liturgic" e oferit de oameni la Sf. Altar. Noi l-am luat acasă. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Miercuri, ora 12.30, la Biserica Colţea, fix în buricul Capitalei. Părintele Sandi Mehedinţu, celebru pentru că a tras clopotele la Revoluţie, ţine slujba de înmormântare. Pe năsălie e o proaspătă decedată, de numai 30 de ani. Lumea plânge, popa cântă şi-ţi dau lacrimile când te uiţi la jalea din jurul tău şi la coşciugul în care zace moarta timpurie.
Fix lângă intrare, pe mâna dreaptă, e colţul lumânăresei. O ştie toată lumea. E femeia care vinde, pe lângă lumânări, cruciuliţe, mătănii, cărţi bisericeşti, icoane şi alte alea care au legătură cu propăşirea spirituală a mirenilor. Întrun colţ, pe etajera cu brizbizurile ecleziastice, stau lipite două sticle de 700 de mililitri. 12 lei bucata. Pe etichetă scrie "Vin bisericesc", produs în podgoriile din Valea Călugărească ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, sub egida Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Nu se ştie dacă e sec, demisec sau dulce.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Popa Mehedințu vinde vin în „crâșma” din Biserica Colțea
Lumea jeleşte de mama focului, şi lumânăreasa, în şoaptă, ne ia banii pe viitorul şpriţ. Fără bon fiscal. Ceva mai devreme, înainte de slujbă, popa Mehedinţu tocmai negociase o livrare de 300 de sticle de vin pentru o presupusă nuntă. A făcut şi discount, la 11 lei butelca, când a auzit de cantitatea cerută. Amabil, zice că are el unu’ mai bun şi mai vechi, de Urlaţi. Îl dă la acelaşi preţ şi se oferă să pună şi etichete de vin bisericesc. Şi dă şi factură. Da’ nu de la biserică.
Popa Mehedinţu ştie arta negocierii
Pe la zece fără un sfert îl sun pe părintele Sandi Mehedinţu. Să-i zic că vreau să mă consult cu e