National Geographic a publicat în ediţia online o serie de imagini care surprind un fenomen ce a fascinat mereu omenirea: aurora boreală.
Spectacolul de lumini a putut fi observat în nordul Norvegiei, în primele două săptămâni din 2011.
Pentru multă vreme, modul în care se formează aurorelele a fost un mister pentru cercetători. Aurora Boreală reprezintă rezultatul pătrunderii electronilor şi al protonilor emişi de soare, în scutul magnetic al Pământului şi ciocnirea acestora cu atomii şi moleculele din atmosfera noastră.
Aceste coliziuni au ca rezultat nenumărate explozii de lumină, numite fotoni, care alcătuiesc aurora. Coliziunile cu oxigen produc aurorele roşii şi verzi, în timp ce azotul produce culorile roz şi violet. Această reacţie înconjoară regiunile polare şi are loc la o altitudine de 65-650 km.
Spectacolul de lumini apare cel mai frecvent în regiunile polare, pe teritoriile nordice efectul fiind cunoscut sub numele de auroră boreală. În emisfera sudică fenomenul este cunoscut ca auroră australă şi poate fi văzută din Antarctica, America de Sud, Noua Zeelandă, Australia şi Papua Noua Guinee.
Foto: National Geographic