George Motoi, unul dintre cei mai remarcabili si cunoscuti actori romani de teatru si film din ultima jumatate de secol, s-a nascut in urma cu 75 de ani, pe 22 ianuarie 1936, in Arman, localitate din Bulgaria (tatal sau, militar de cariera, fusese detasat acolo). Dupa cedarea Dobrogei de sud, in 1940, s-a mutat la Braila.
Artist de finete, cu o prestanta si eleganta proverbiale, a tinut tot timpul ridicata stacheta interpretativa, fara sa faca de-a lungul carierei nici un fel de compromis, de o natura sau alta.
A absolvit in 1958 al IATC Bucuresti, clasa profesoarei Irina Rachiteanu-Sirianu.
Dupa ce, imediat de la terminarea facultatii, alaturi de alti cativa colegi de generatie, a pus fundamentul unui teatru nou la Piatra Neamt, Motoi a plecat la Braila (unde a jucat in perioada 1960/1964), ca apoi sa ia drumul Clujului, in cel mai important oras ardelean urcand pe scena Nationalului vreme de sase ani (1964/1970).
Din 1970 si pana in prezent, a devenit un actor reprezentativ al Teatrului National "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti.
Creatii memorabile in teatru:
Poveste de iubire, Don Carlos, Pescarusul, A douasprezecea noapte, Caligula, Vlaicu Voda, Lungul drum al noptii catre noapte, Scoala calomniei, Un fluture pe lampa, Furtuna, Simfonia patetica, Danton, Richard al III-lea, A treia teapa, Despot Voda, Zbor deasupra unui ciub de cuci, Jocul ielelor, Avram Iancu, Numele trandafirului, Macbett, Dulcea mea doamna, Eminul meu iubit, Masinaria Cehov, Gaitele (teatru tv), serialul Musatinii (serial tv), Gaitele (teatru tv), Regele Ioan (teatru tv) s.a.m.d.
Film (selectie):
Lupeni, Sentinta, Decolarea, Serata, Intoarcerea lui Magellan, Trecatoarele iubiri, Stefan cel Mare, Fratii Jderi, Un august in flacari, Hyperion, Pe aici nu se trece, Marele singuratic, Buzduganul cu trei p