Un barbat de 50 de ani din judeţul Bistriţa s-a născut a doua oară, după ce în pieptul său bate o nouă inimă. Transplantul efectuat de medicii mureşeni de la IBCvT a fost o reuţită, chiar dacă numărul personalului sanitar din Institut scade pe zi ce trece.
Transplantul efectuat ieri de medicii mureşeni de la Institutul deBoli Cardiovasculare şi Transplant a fost o reuşită. Bărbatul de 50 de ani se afla pe lista de aşteptare pentru o nouă inimă de mai bine de un an.
Starea sa de sănătate se înrăutăţise pe zi ce trece, iar specialiştii nu-i mai dădeau şanse de supravieţuire fără un transplant cardiac. Minunea s-a produs însă vineri, iar acum în pieptul său bate inima unui tânăr, aflat în moarte cerebrală după ce a suferit un accident rutier. Operaţia a durat cinci ore şi a fost un succes.
Transplantul efectuat ieri este al doilea în acest an, dar medicii mureşeni nu sunt prea optimişti în ceea ce priveşte continuarea acestor intervenţii chirurgicale. Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant se confruntă cu o gravă lipsă de personal sanitar.
Numai în primele două săptămâni ale anului, patru asistenţi au ales să părăsească Institutul din cauza reducerilor salariale."Avem reale dificultăţi de a asigura turele în Terapie Intensivă cu asistentele medicale care din păcate ne lipsesc din ce în ce mai mult. Rata donării creşte dar acum ne punem problema dacă putem să continuam în ritmul acesta" , a precizat dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IBCvT.
Potrivit medicilor IBCvT, asistentele medicale au un volum foarte mare de muncă, iar orele suplimentare nu le sunt plătite. De aceea multe aleg să plece în străinătate sau în sistemul sanitar privat, unde salariile sunt mai mari.
Medicii IBCvT au realizat săptămâna trecută prima operaţie de transplant cardiac la un copil mic din România.