"Rosia Montana are o valoare unica in Europa, fiind cel mai extins sistem de exploatare miniera antica cunoscut pana acum pe intinsul intregului Imperiu roman"
Pe cand detinea functia de ministru al Mediului, Petru Lificiu a avut o idee pe care clasa politica n-a luat-o in seama. El propunea ca aprobarea finala pentru proiectul Rosia Montana sa fie data de Parlament. Stiuta fiind importanta culturala si istorica a sitului arheologic respectiv, nu un guvern ar trebui sa acorde o aprobare ireversibila, intr-un domeniu de interes national si european, ci deputatii si senatorii. De atunci incoace, cativa parlamentari au incercat, individual, sa initieze proiecte de legi sau sa intocmeasca rapoarte pe aceasta tema. Amintim, in treacat, initiativa legislativa a senatorilor Gheorghe Funar si Peter Eckstein Kovacs, pentru interzicerea cianurii in minerit, initiativa blocata de unul dintre "caii troieni" ai companiei RMGC in Parlament, pesedistul Iulian Iancu. Recent insa, vocea Parlamentului s-a auzit mai tare ca niciodata: Comisia parlamentara pentru UNESCO a cerut imperativ Ministerului Culturii sa inscrie Rosia Montana pe Lista Tentativa a UNESCO. Acest lucru ar insemna oprirea imediata a proiectului minier. Presedintele Comisiei, liberalul Horea Uioreanu, crede ca, intr-o societate democratica, unde coruptia la nivel inalt nu ar avea nici o sansa, hotararea adoptata in unanimitate de deputatii si senatorii tuturor partidelor are, practic, valoare de lege.
"Colegii din PDL, PNL, PSD si UDMR au votat in unanimitate asa cum le-a dictat constiinta"
- In Hotararea parlamentara din decembrie trecut se spune: "Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO se angajeaza sa sustina includerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa, prin toate mijloacele aflate la dispozitia sa". Ce sanse are Comisia sa-si