Tulpinile patogene ale bacteriei se transmit prin contactul cu persoane bolnave sau prin atingerea obiectelor contaminate. Specialiştii spun că vârstnicii şi copiii sub 2 ani sunt mai susceptibili de a dezvolta infecţii severe cu E. coli, monitorizarea medicală fiind obligatorie pe toată durata bolii.
Se găseşte în mod obişnuit în tubul digestiv al oamenilor şi al animalelor. Însă anumite tipuri de bacterii E. coli, cum ar fi 0157:H7 (cea mai comună tulpină), pot cauza infecţii severe, ce se manifestă prin greaţă, dureri abdominale puternice, diaree (uneori cu sânge), slăbiciune şi febră.
„E.coli este o bacterie ce face parte din flora normală a intestinului. Se cunosc mai multe serotipuri, dar numai unele dintre acestea au caractere de patogenitate (factori de virulenţă), producând îmbolnăviri cum ar fi boli diareice, infecţii urinare, infecţii respiratorii (pneumonie), septicemie sau meningită", spune medicul primar epidemiolog Rodica Şerban de la Clinica Medlife din Bucureşti. Există situaţii când o persoană este infectată cu bacteria E. coli, dar nu prezintă simptome. Astfel, aceasta o poate transmite fără să fie conştientă de acest lucru. „Sursa de infecţie cu E. coli o reprezintă omul (bolnav sau purtător sănătos), dar şi animalele, mai ales bovinele. În plus, mamele purtătoare de E. coli patogen pot infecta sugarii în primele zile de viaţă. Transmiterea se face prin atingerea mâinilor sau a obiectelor contaminate", explică medicul Rodica Şerban.
Bacteria E. coli poate fi contractată şi prin consumul de carne insuficient gătită, de mezeluri, de lapte, brânzeturi sau de fructe şi de legume proaspete. De asemenea, unele tipuri de E. coli se pot lua dacă bem apă contaminată sau dacă ne scăldăm în piscine ori în lacuri cu apă contaminată. Şi animalele domestice pot fi purtătoare ale acestei bacterii.
Periculoasă pentru copii şi pentru vârstn