Peste două mii de persoane au participat, duminică seară, la invitaţia preoţilor bisericilor istorice maghiare din Sfântu Gheorghe şi ai reprezentanţilor Primăriei, la un marş de protest faţă de trimiterea în judecată a membrilor comisiei care a retrocedat clădirea Colegiului "Szekely Miko", informează Mediafax.
Sute de oameni s-au adunat, duminică seară, la Biserica Evanghelică din municipiul Sfântu Gheorghe, de unde au pornit într-un marş paşnic, cu lumânări, spre clădirea Colegiului "Szekely Miko".
La marşul de protest au fost prezenţi preoţii bisericilor istorice maghiare din municipiu, primarul Antal Arpad, membrii Consiliului Local, liderii locali al UDMR şi PCM, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, precum şi parlamentari UDMR din Covasna şi Harghita.
Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat peste două mii de persoane, care după marşul pe străzile oraşului s-au adunat în faţa clădirii Colegiului "Szekely Miko", unde au intonat imnul ungar şi cel secuiesc, urmat de un scurt moment religios.
Cu această ocazie, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că este "revoltător" ceea ce se întâmplă în problema Colegiului "Szekely Miko", menţionând că este inacceptabil că se doreşte "renaţionalizarea" clădirii acestei şcoli, informează Mediafax.
Tamas, care este şi preşedintele UDMR Covasna, a precizat că Uniunea este solidară cu fostul subsecretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.
El a precizat că în urmă cu 20 de ani UDMR şi-a asumat că va lupta pentru restituirea imobilelor bisericeşti naţionalizate, adăugând că aşa a făcut şi Marko Attila, care în decursul întregii sale cariere politice şi-a adus contribuţia la restituirea imobilelor naţionalizate.
La răndul său, primarul municipiului, Antal Ar