medical. Oboseala este primul avertisment al organismului atunci când luptă cu anemiaInfo
Denumirea vine din limba greacă şi se traduce "fără sânge". Anemia este o deficienţă a hemoglobinei, moleculă ce se găseşte în globulele roşii din sânge. Această hemoglobină are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni în ţesuturi şi organe, iar dacă ea nu-şi poate îndeplini funcţiile până la capăt se ajunge la hipoxie (lipsa de oxigen în organe).
Ce o cauzează?
Medicii spun că anemia apare din trei surse: hemoragia (în perioada menstruaţiei), alimentaţie proastă sau moştenire genetică. Totodată, deficienţa de fier este cea mai întâlnită cauză a apariţiei anemiei. Dar există peste 400 de tipuri de anemie. Specialistul nostru în nutriţie, Lector Dr. Lygia Alexandrescu, ne explică pe îndelete: "Nutrienţii cel mai des implicaţi în anemie sunt fierul, vitamina B9 şi vitamina B12. Dintre minerale, tulburările carenţiale produse de fier sunt cele mai frecvente şi apar în special în perioadele în care nevoile organismului sunt mult crescute: creştere, eforturi fizice, sarcină, alăptare".
Pe cine afectează?
"Anemia influenţează vieţile a milioane de femei şi copii din întreaga lume şi contribuie la o dezvoltare scăzută, mortalitate infantilă şi capacitate de muncă redusă. Conform datelor Organizaţiei Mondiale de Sănătate pe anul 2000, se estimează că pe planetă suferă de anemie circa două miliarde de oameni, iar numărul celor care au carenţă de fier este mult mai mare", explică lectorul. "Acest tip de anemie este prezent în special la copiii mici de 6 luni-1 an, nelipsind însă nici la adolescenţi, gravide, adulţi sau bătrâni", a mai spus dr. Alexandrescu.
Ce valori trebuie să găsim pe buletinul de analize
Pentru a depista anemia trebuie să-ţi faci analizele elementare de sânge. Prin testarea lui poţi afla dacă procentajul de celule albe - cele ce l