În acest an conducerea combinatului va apela din nou la plecările voluntare pentru a reduce personalul propriu. Asta după ce în 2010 s-a înregistrat primul an când nu s-au realizat autodisponibilizări pe cea mai mare platformă siderurgică din ţară.
Între 15.000 de lei şi 30.000 de lei va primi fiecare siderurgist care va alege să renunţe de bunăvoie la locul de muncă. Cel puţin 2.000 de oameni sunt aşteptaţi să fie de acord cu autodisponibilizările.
"Programul se va derula până la jumătatea lunii martie", ne-a declarat Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi.
"Se continuă ritmul impus în ultimii ani de patroni, prin care se doreşte transformarea combinatului într-o făbricuţă cu o Oţelărie Electrică şi cu nişte laminoare. Eu am atras de mult atenţia asupra acestui lucru, însă nu s-au luat măsuri la timp", ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Federaţiei Naţionale a Metalurgiştilor "Solidaritatea"
În schimb, conducerea ArcelorMittal vede în reducerea numărului de angajaţi o eficientizare a porducţiei. "Dorim să creştem productivitatea muncii pentru a deveni mai competitivi, pe o piaţă dificilă. De asemenea, în felul acesta se va limita, pe viitor, posibilitatea de a se intra în şomaj tehnic în perioadele în care piaţa va înregistra scăderi", a declarat Thierry Le Gall, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
"Eu personal aş sfătui oamenii să fie foarte atenţi în momentul când doresc să renunţe la locul de muncă pentru a lua plăţile compensatorii. S-a schimbat şi codul fiscal, şi codul muncii. Limita de pensionare a fost ridicată cu doi ani şi atunci pot ajunge în situaţia să nu iasă la pensie când doresc. În plus, în ceea ce priveşte viitorul combinatului acesta depinde şi de numărul celor care vor alege să plece. Dacă vor pleca doar 200-300 de oameni, nu vor fi probleme. În schimb, dacă vor pleca câteva mii