Mai multe lucrări, în valoare de 17.571.960 de lei, au fost realizate în Capitală, în ultimii doi ani, de către Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat, în luna decembrie a anului trecut, două monumente: statuia lui Carol I şi „Caragialiana“.
Amplasarea de grupuri statuare în oraş a iscat controverse în rândul cetăţenilor: unii consideră inoportună realizarea lor într-o perioadă de criză, alţii, dimpotrivă, apreciază că e o investiţie mai utilă pentru viitor decât, să zicem, celebra schimbare repetată a bordurilor. La fel, unii critică preţul considerat prea mare, alţii cred că, fiind vorba de lucrări de artă, nu există practic un criteriu obiectiv de analiză a raportului preţ/calitate. Reporterii „Adevărul de Seară" vă prezintă istoria, preţul şi autorii câtorva dintre monumentele finalizate, sau în curs de finalizare, în ultimii doi ani.
Citiţi şi: Scump: Grupul statuar Traian din fosta Piaţă Sf. Arhangheli Brăila va fi reabilitat cu 400.000 de lei Bustul poetului Grigore Vieru
Un monument ridicat în cinstea poetului basarabean Grigore Vieru, de la a cărui moarte s-au împlinit doi ani la 18 ianuarie, a fost dezvelit ieri pe aleea Cariatidelor din Parcul Herăstrău, în prezenţa primarului general Sorin Oprescu. Opera, executată de sculptorul Paul Răzvan Mihăescu, este formată dintr-un bust din bronz amplasat pe un soclu din piatră. Mihăescu a început lucrarea în 2009 şi a finalizat-o anul trecut. Suma plătită de municipalitate pentru dreptul de autor, transpunere în bronz şi amplasare se ridică la 262.200 de lei.
Căruţa cu Paiaţe
Ultimul monument care a fost inaugurat în Capitală este „Caragialiana" - Căruţa cu Paiaţe, ridicat în cinstea marelui dramaturg I.L. Caragiale. Ansamblul din bronz, care este compus din 16 statui de o tonă fiecare şi 7 metri înălţime, a fost amplasat î