Salinele autohtone ar putea să ne aducă sute de mii de turiști de peste hotare. Cu o singură condiție: să investim în infrastructura fostelor exploatări de sare și în promovarea lor.
Câțiva tineri joacă biliard, la doi pași mai încolo un cuplu se chinuie să dărâme popicele de la capătul pistei de bowling, iar ceva mai departe se aud strigăte de bucurie: cineva tocmai a marcat un gol pe terenul de fotbal. Vreo trei copii se dau pe tobogan, sub ochii atenți ai părinților așezați pe bancă, iar alții stau la rând pentru o cursă în roata mare, ce-i va purta la peste 20 de metri înălțime. La câteva zeci de metri distanță, mai multe familii se plimbă cu barca pe luciul unui lac, dând ocol unei insulițe pe care două cupluri au încropit un picnic.
Ar putea fi vorba de o imagine obișnuită dintr-un parc oarecare, dacă totul nu s-ar întâmpla la câteva zeci de metri sub pământ, într-o fostă mină de sare din centrul Ardealului. În enorma cavitate subterană rămasă după încheierea exploatării s-au investit 5,8 milioane de euro (4,8 milioane de euro, din fonduri europene, restul, din bugetul consiliului local și al celui județean). Pe lângă cele deja menționate, în subteran s-au mai amenajat lifturi panoramice, un amfiteatru cu scaune încălzite, un balcon circular suspendat la 40 de metri deasupra sălii săpate în sare, un centru de tratament modern, iar la suprafață a fost reabilitată intrarea în mină și s-a modernizat unul dintre drumurile de acces.
„Este superb, este o salină fără egal, este o bijuterie de turism balnear, care trebuie să fie cunoscută în toată Europa“, spunea premierul Emil Boc la inaugurarea proiectului, cu un an în urmă.
Mai vechi, mai noi, moderne ori necăjite
Deși foarte vizibilă în ultima vreme, Salina Turda nu este singurul obiectiv de acest gen din România. Tot în Transilvania, la Praid, lângă Sovata, salina le oferă vizitat