Cele mai bune barometre ale apropierii alegerilor sunt bugetele puse la bătaie pentru serbări şi festivităţi. Cu cât miroase mai tare a fasole cu ciolan, cu cât sunt mai mulţi rapsozi populari pe scenă iar politicienii se îmbulzesc în hore, cu atât poţi fi mai sigur că se deschide sezonul electoral. Iar ceea ce se întâmplă astăzi la Iaşi, când se serbează 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, este făcut ca la carte.
Anul trecut, 24 ianuarie era sărbătorită printr-un ceremonial spartan, organizat la -25 de grade Celsius în centrul oraşului. Alegerile erau deja trecute, Băsescu câştigase din nou, pesediştii pierduseră din nou, la mustaţă. Investiţia nu merita. Anul acesta însă, e altă treabă. Pentru că până la viitoarea campanie electorală mai e puţin şi voturile trebuie adunate. Iar cu criza va fi mai greu.
Pentru sărbătorirea Unirii în anul 2011, Primăria Iaşi a cheltuit 500.000 de lei. Ca niciodată, vor fi date 5.000 de porţii gratuite de fasole cu ciolan, va fi un concert de muzică populară cu nume mari pe scenă, defilări şi parade, întreceri sportive şi piese de teatru. Iar asta nu e tot. Spre seară, în Piaţa Unirii vor cânta Alexandra Stan şi Horia Brenciu.
Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, a şi explicat sensul sărbătorii sub forma unul îndemn ce musteşte de politicianism: "Fac apel la toţi factorii politici, ca acest eveniment sa nu fie politizat. Să nu fie un prilej de răfuială politică. Trebuie să învăţăm cu toţii din istorie şi din semnificaţia acestui moment de mare încercare sufletească pentru români". Cum la sărbătoare sunt aşteptaţi preşedintele României, Traian Băsescu, şeful PSD, Victor Ponta, şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, este uşor de înţeles cu ce armonie şi înţelegere se va dansa hora în Piaţa Unirii.
Sărbătoarea Unirii, prilej de răfuieli politice
Până în 2004, Iaşiul nu prea exista pe harta poli