Lunile planetei Saturn sau un apus de soare de pe Marte sunt doar câteva fotografii alese de Observatorul Regal din Londra pentru un concurs menit să atragă fotografii amatori către astronomie
Aceste imagini au fost capturate în spaţiu de sateliţii lansaţi de NASA sau de Agenţia Spaţială Europeană, în ultimii cinci ani. Sunt doar câteva dintre fotografiile care vor face obiectul concursului "Fotograful astronomic 2011" lansat de Observatorul Regal din Londra. Concursul nu este însă adresat doar celor care îşi permit să lanseze sateliţi în spaţiu, ci oricărui fotograf amator care reuşeşte să surprindă fenomene cereşti deosebite.
Fotografiile efectuate în spaţiu, însă, servesc drept sursă de inspiraţie pentru toţi pasionaţii de astronomie care vor să ajute la întocmirea unei hărţi a cerului.
CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO
Apusul pe Marte
Într-una dintre fotografii este vizibil un apus de soare de pe planeta Marte. Aceasta a fost realizată de robotul Spirit, unul dintre cei doi roboţi trimişi de NASA pe Marte în 2004 pentru a aduna probe geologice şi a fotografia împrejurimile. Programat să străbată un kilometru pe terenul planetei învecinate, Spirit a depăşit aşteptările constructorilor, străbătând 10 kilometri de teren în jurul craterului Gusev, unde a aterizat.
Fotografia surprinde strălucirea albastră a cerului marţian în jurul Soarelui care apune. Din alte fotografii reiese că strălucirea albăstrie rămâne vizibilă şi la două ore de la apusul Soarelui, graţie prafului răspândit în atmosfera planetei, care reflectă razele astrului. Tot din cauza prafului din atmosferă, restul cerului are culoarea roşiatică.
Soarele este mult mai mic, văzut de pe Marte, din cauza distanţei mai mari faţă de astru.
Dione, pierdută în inelele lui Saturn
Dione, una dintre lunile lui Saturn, a fost fotografiată aici cu o remarcabilă clar