Misterul vieţii extraterestre reprezintă un subiect mult dezbătut de oamenii de ştiinţă, părerile fiind împărţite, cu atât mai mult cu cât nu există o dovadă formală care să contrazică sau să demonstreze existenţa vieţii şi pe alte planete.
Deşi majoritatea oamenilor de ştiinţă, printre care se numără şi celebrul Stephen Hawking, sunt convinşi de existenţa vieţii extraterestre, o nouă teorie vine să îi contrazică.
Posibilitatea de a găsi extratereştri în spaţiu este destul de mică, iar asta în ciuda descoperirii de noi planete, susţine un astrofizician de la Harvard, principalul argument adus de el fiind condiţiile ostile.
Omul de ştiinţă a declarat că suntem singuri în Univers după ce a analizat 500 de planete descoperite până în prezent şi a constatat că acestea nu oferă condiţiile dezvoltării vieţii.
"Noile informaţii în posesia cărora am intrat sugerează că suntem singuri în Univers. Există foarte puţine sisteme solare sau planete cu condiţii asemănătoare Terrei", a declarat astrofizicianul de la Harvard, Howard Smith.
În acest sens, el a dat ca exemplu steaua HD10180, care a creat mari aşteptări în rândul oamenilor de ştiinţă în momentul în care s-a descoperit că este orbitată de o planetă asemănătoare Pământului. Ulterior însă, entuzismul cercetătorilor s-a domolit, asemănările dovedindu-se a fi superficiale: planeta se află la mai puţin de trei milioane de km distanţă faţă de Soare, ceea ce înseamnă că temperatura este extrem de ridicată şi nici nu există atmosferă.
Multe dintre celelalte planete analizate au orbite eliptice care cauzează variaţii uriaşe de temperatură, ceea ce face imposibilă păstrarea apei în formă lichidă, prin urmare viaţa nu se poate dezvolta, a mai arătat astrofizicianul.
Pe de altă parte, o altă echipă de cercetători a afirmat recent că şansele ca viaţa extraterestră s