Autorităţile discută cu companii din SUA, Canada şi Rusia posibilitatea ca acestea să preia acţiuni în firma care construieşte reactoarele nucleare 3 şi 4 la Cernavodă, după ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE şi GDF SUEZ au renunţat la proiect, potrivit secretarului de stat Karloly Borbely, potrivit Mediafax.
"Avem discuţii cu companii din SUA, Canda şi Rusia interesate să facă paşii necesari pentru înlocuirea celor care au plecat din proiectul reactoarelor 3 şi 4. Sunt multe companii interesate de acest proiect, care este unul interesant, chiar dacă situaţia economică mondială nu este foarte bună, având în vedere perioada de revenire de după criză şi dificultăţile companiilor în privinţa fluxului de capital şi a fondurilor disponibile pentru investiţii", a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely.
Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, ale cărei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulată de firma mixtă EnergoNuclear, în care statul, prin Nuclearelectrica, deţine participaţia majoritară.
Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franţa-Belgia) şi Iberdrola (Spania) au anunţat joi că se vor retrage din proiect, motivând incertitudinile economice şi privind piaţa energiei. RWE şi GDF SUEZ deţin câte 9,15% din capitalul EnergoNuclear, iar Iberdrola are o cotă de 6,2%.
Primul investitor care a anunţat că se retrage din proiect a fost grupul ceh de utilităţi CEZ, care avea o participaţie de 9,15% în EnergoNuclear. CEZ şi-a anunţat această intenţie în septembrtie 2010.
Potrivit unor surse apropiate proiectului, este posibil ca şi Enel (Italia) şi ArcelorMittal România, ultimele două companii rămase în proiect, pe lângă Nuclearelectrica, să renunţe la investiţie.
"Nu este un eşec al Guvernului şi cred că acest proiect este interesant şi are şanse de fi