Controversatul raid israelian asupra flotilei pro-palestiniene din mai 2010 a fost legal. La fel și blocada impusă Fâșiei Gaza. Concluziile aparțin unei anchete realizate de o comisie israeliană. Atacul împotriva convoiului maritim ce transporta ajutoare umanitare către populația palestiniană s-a soldat cu nouă morți.
Ancheta a fost realizată de o comisie numită de Guvernul de la Ierusalim, comisie formată din cinci israelieni și doi observatori străini.
Comisia a stabilit că vinovați pentru declanșarea violențelor au fost chiar pasagerii de pe nava atacată de forțele speciale israeliene.
"Chiar dacă despre blocada navală s-a considerat că nu îndeplinește condițiile impuse de legile internaționale, persoanele individuale sau grupurile nu au dreptul să-și facă singuri dreptate și să spargă blocada", arată raportul lung de aproximativ trei sute de pagini.
Documentul mai susține că soldații israelieni au recurs la muniție de război, doar după ce pasagerii le-au pus viețile în pericol. La aceeași concluzie ajunsese și o anchetă realizată în iulie 2010 de către armata israeliană.
Potrivit raportului actual, acțiunile Israelului au avut consecințele ”regretabile” ale pierderii de vieți omenești. ”Totuși, acțiunile au fost legale din punctul de vedere al legislației internaționale”, precizează documentul.
Raportul are șanse mici să fie bine primit de Turcia, în condițiile în care nouă cetățeni turci au fost uciși în timpul raidului israelian. De altfel, relațiile dintre Israel și Turcia au fost afectate anul trecut. Ankara a solicitat scuze oficiale din partea Guvernului israelian și plata unor compensații, dar statul evreu a refuzat.
La bordul navei atacate de trupele israeliene se aflau circa șapte sute de activiști pro-palestinieni. Printre ei erau un fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace din 1976, nord-irlandezul Mai