Membrii echipajului au construit un dispozitiv cu ajutorul căruia să măsoare timpul de pe „Planeta Roşie“.
O echipă de şase cercetători români participă, pentru prima dată, la o misiune „marţiană". Ei nu au ajuns însă pe „Planeta Roşie", ci într-un habitat simulat: Mars Desert Research Station -Staţiunea de Cercetări Marţiene din Platoul Colorado, SUA.
Citiţi şi:
Jurnal marţian: prima zi de misiune în Colorado
Misiunea este o simulare, dar nu este nici pe departe o joacă. Timp de două săptămâni, între 14 şi 29 ianuarie, ei se vor comporta ca şi cum s-ar afla pe „Planeta Roşie". Membrii echipajului vor scrie zilnic pentru „Adevărul" un jurnal de bord în care îşi vor povesti experienţele „marţiene".
24 ianuarie. În ultimele zile, membrii echipajului RoMars nu au avut deloc timp liber - au lucrat oră de oră pentru a construi ceasul care să-i ajute să măsoare timpul pe „Planeta Roşie", după poziţia Soarelui. Este foarte important să ştim să ne orientăm şi să apreciem ora exactă fără să fim nevoiţi să apelăm la instrumentele moderne cu care ne-am obişnuit atât de mult.
Construirea ceasului solar face parte din proiectul de astronavigaţie (orientare după stele - Soarele fiind şi el o stea) - o premieră la Mars Desert Research Station. Cu excepţia Lunii, cerul marţian este virtual identic cu cel al Terrei, constelaţiile fiind aceleaşi. Pe Marte, lipsa câmpului magnetic puternic face imposibilă orientarea cu busola, iar deocamdată nu există niciun sistem de sateliţi GPS (sistem de poziţionare globală).
Deşi noi suntem pe Pământ, am încercat să simulăm, în construirea acestui ceas, condiţiile marţiene. Pentru acest lucru am efectuat activităţi extravehiculare, în care am ieşit pe teren în costumele de astronaut.
Pentru că are foarte multă experienţă în astronomie şi în ştiinţele antice ale cerului, H