Din poziţia pe care o ocupă, de şefă a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Violeta Milaş are în grijă 600 de copii, aflaţi într-o formă sau alta de protecţie.
„Activitatea aceasta este foarte grea. Dincolo de aspectele financiare cu care ne luptăm, există un aspect emoţional foarte puternic. În spatele fiecărui copil există o poveste de viaţă. De cele mai multe ori foarte tristă“, povesteşte directorul de la Protecţia Copilului.
„La noi nu poţi spune niciodată «nu sunt aici»“
Violeta Milaş lucrează în această instituţie chiar de la înfiinţarea ei, din anul 1998, iar din 2005 ocupă funcţia de director executiv. „În această unitate nu poţi spune niciodată «nu sunt aici». De multe ori te gandeşti să renunţi, deoarece munca asta implică un consum interior foarte mare. Este o activitate de 24 de ore din 24. Luăm decizii presaţi de timp, însă cu bunele şi cu relele, munca asta te ţine aproape de oameni, de nevoile lor şi chiar de viaţa lor viitoare”, spune ea. O sperie faptul că trebuie să ia decizii asupra vieţii altor oameni, deoarece niciodată nu există certitudini.
Bătălii şi frustrări
„Copiii, deşi în instituţiile noastre au condiţii materiale foarte bune, îşi doresc propria familie. Au de la noi aşteptări ca de la propria familie şi de multe ori nu le putem onora“, explică Violeta Milaş. Ea mai spune că este foarte frustrant, deoarece încearcă mereu să găsească soluţiile cele mai bune, însă nu întotdeauna le poate lua. „Te lupţi pentru un copil să frecventeze şcoala, să ajungă om, iar când iese din sistem nu-şi poate găsi un loc de muncă. O altă mare dezamăgire a noastră şi ceva cu care ne luptăm este faptul că, în multe situaţii, nu avem sprijinul aşa- ziselor familii de origine care şi mai mult ne trag în jos”, mai spune directorul DGASPC Sălaj.
Aproape 1.200 de copii în gri