Ministerul Sănătăţii a propus un proiect de Ordonanţă prin care medicii de familie să fie obligaţi să asigure permanenţa în afara programului de lucru.
Dacă centrele de permanenţă erau cunoscute în toate judeţele din ţară până acum trei ani, acum 16 judeţe nu au niciun centru de permanenţă, printre care şi Suceava. “Până în anul 2007 au fost 10 centre de permanenţă în judeţ, unul s-a desfiinţat atunci, iar celelalte nouă în 2008”, ne-a spus Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava.
Acum, Ministerul Sănătăţii (MS) a propus un proiect de Ordonanţă prin care modifică şi completează Legea 263/2004 astfel ca aceste centre să devină obligatorii, iar medicii de familie să asigure permanenţa în afara programului.
Centrele, o gură de aer pentru Urgenţe
“Noi suntem de acord cu înfiinţarea acestor centre deoarece astfel s-ar scădea presiunea de pe Unităţile de Primire a Urgenţelor (UPU), iar oamenii nu ar mai trebui să parcurgă o distanţă foarte mare până la un medic”, a mai spus Adrian Popescu. Cu toate acestea medicii de familie nu prea sunt de acord cu propunerea MS.
“S-a renunţat la centre din lipsă de fonduri, iar acum în perioada aceasta nu cred că mai sunt atât de multe fonduri. Am văzut ordinul pe site-ul MS, dar practic nu este supus dezbaterii publice pentru că adresa respectivă nu merge pentru a veni cu propuneri”, ne-a spus Doina Draga Buimistriuc, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.
Medicii de familie refuză ideea
Medicii sunt nemulţumiţi de faptul că MS îi obligă să asigure permanenţa în afara programului de lucru. “Unii colegi vor să reapară aceste centre, dar foarte mulţi nu vor asta. Medicii mai tineri care vor să îşi sporească veniturile ar putea face aceasta, nu trebuie să fie obligaţi toţi”, a mai spus Doina Draga Buimistriuc.
Una din problemele la care