În timp ce elevii se pregătesc intens în această perioadă pentru că se apropie examenele, profesorii nu recunosc că fac meditaţii şi nici nu-şi declară veniturile la Fisc.
Sunt căutaţi de elevii de la clasă, sau „aleargă“ singuri după şcolari care vor să-şi îmbogăţească cunoştinţele mai ales în apropierea examenelor. Mulţi profesori au ajuns chiar şi să posteze anunţuri pe site-urile de profil. „Efectuez meditaţii matematică pentru clasele 5-12, pregătire pentru capacitate, bacalaureat şi admitere facultate, asigur recuperarea materiei în condiţii avantajoase şi mai nou pe messenger“, este unul dintre sutele de anunţuri ale profesorilor olteni care circulă pe internet. Cadrele didactice fac bani grei din meditaţii însă în ultimii ani niciunul dintre ei nu şi-a declarat veniturile la Fisc. „Nici în primele luni ale lui 2011 dar nici în 2010 nu şi-a declarat vreun profesor veniturile. Niciun profesor nu a fost amendat pe motiv că nu-şi declară venitul“, a spus Mihaela Marinescu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Olt.
„Chiar preşedintele ţării a spus să facem şi altceva“
Salariile mici sunt motivul principal care îi îndeamnă pe profesori să mediteze elevi contracost, susţin dascălii şi liderii de sindicat. „Au fost ani în care am figurat la Finanţe, îmi declaram venitul obţinut din meditaţii, dar pentru că nu a mai existat un cadru legal şi erau prea multe hârtii de făcut, am renunţat. Mi se pare că se dă prea mult în profesori. Chiar preşedintele ţării a spus să nu ne mai plângem de salarii şi să facem şi altceva pe lângă şcoală“, a spus un dascăl sub protecţia anonimatului. „Dacă salariile ar fi decente, nu ar mai trebui ca profesorii să facă meditaţii. Cadrele didactice ar renunţa la această sursă suplimentară de venit dacă le-ar fi mărite salariile“, a spus prof. Ionel Barbu, preşedintele Sindicatului Învăţ