Anticapitalist. Marxist. Conspirationist. In spatele unor etichete care ii sunt atribuite in spatiul cultural romanesc, se dezvaluie personalitatea omului Claude Karnoouh, iubitor de Romania, dar si a specialistului in stiinte umane (filosofie, antropologie sociala si lingvistica). Unul dintre motivele pentru care si-a prelungit sederea in Romania este acela ca aici exista mai multa libertate de exprimare in mediul universitar decat in Vest, iar studentii nu asculta “ca niste vitei sau gaste”.
Claude Karnoouh este profesor invitat la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, insa experienta sa pedagogica include universitati precum Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta).
Cristina Bobe: Ce parere si-a format profesorul francez Claude Karnoouh despre mediul universitar romanesc?
Claude Karnoouh: Din anumite puncte de vedere mi se pare mai interesant in Romania decat in Franta. Discutiile cu studentii sunt mai interesante, chiar daca studentii sunt un pic tacuti. In Franta este prezent un conformism atat de dreapta, cat si de stanga care este extrem de plictisitor. In ultimii 30-35 de ani, in Franta, s-a instituit un fel de autocenzura. Pe anumite teme, ideile care se vehiculeaza ajung sa fie destul de penibile. Spre exemplu, in filosofie, ceea ce este legat de Heidegger. La un moment dat se vorbea la curs despre Heidegger, iar din sala s-a ridicat un student si a spus: “Este interzis sa vorbiti aici despre un ganditor nazist!”. Eu l-am dat afara, iar el s-a dus sa faca plangere la seful departamentului.
La fel se intampla cu aceasta cale de gandire germana, cum ar fi in filosofia politica cu Carl Schmitt. Nu trebuie sa vorbim despre istoria ideilor legate de comunismul real sau fascismul italian. Intotdeauna este cineva care