Privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat sunt din nou sub lupa FMI. Aproximativ 11 miliarde de euro ar putea obţine numai Ministerul Economiei şi Ministerul Transporturilor.
Marţi începe vizita oficială a misiunii FMI în România, pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by şi începerea negocierilor pentru viitorul aranjament financiar. Vizita reprezentanţilor Fondului are loc în acelaşi timp cu cea a misiunii Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi va dura până pe 8 februarie. Evaluarea performanţelor economice obţinute de România este importantă pentru că de ea depinde acordarea celei de-a opta tranşe, în valoare de 874 milioane DST (circa un miliard de euro). Rezultatele contează şi pentru viitorul acord de tip preventiv, care ar putea să se ridice la aproximativ 3,6 miliarde de euro, cifră avansată recent de Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI. Cât despre durată, surse oficiale apropiate negocierilor dintre FMI şi Guvern au declarat că noul acord ar putea să dureze între nouă luni şi trei ani. Oficialii români ar prefera însă ca acordul să fie doar pe un an, respectiv să se termine în anul electoral 2012.
Lista companiilor bune de vândut
Una din soluţiile pe care Fondul le va propune în negocierea noii înţelegeri are în vedere privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, după cum au declarat sursele oficiale citate. "Banii din privatizarea companiilor de stat pot asigura finanţarea deficitului bugetar la costuri mai mici", au declarat acestea. Disponibilitatea Guvernului pare a fi ridicată, până în prezent existând o serie de demersuri privind privatizarea sau vânzarea unor pachete de acţiuni la unele companii de stat. Numai Ministerul Economiei estimează că ar putea atrage 10 miliarde de euro din această afacere, potrivit anunţului făcut recent de oficialii instituţiei. Pe lista