În timp ce pesimiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați că pîmântul nu mai are petrol, British Petroleum împreună cu rușii de la Rosneft par să spună o cu totul altă poveste: ultimul parteneriat al celor două companii prevede explorarea Arcticului pentru a găsi rezerve de petrol.
Rezervele de petrol ale planetei se vor epuiza în 30 de ani, dar vor fi necesari alţi 100 de ani până când să existe suficientă energie reconversibilă care să înlocuiască aceste hidrocarburi, afirma un studiu american, citat de AFP la finalul anului trecut.
În acest document, publicat de site-ul Environmental Science and Technology, cercetători de la Universitatea Californiei din Davis (UC-Davis) estimează că rezervele de petrol brut se vor epuiza în anul 2041 din cauza unui consum mondial de 85,22 milioane de barili zilnic, crescând cu 1,3 % anual.
Oare așa să fie? Britanicii spun că nu și au și niște cifre: În urmă cu 20 de ani, rezervele de petrol erau estimate la 1.000 de miliarde de barili. Acum, în ciuda consumului mai mare, rezervele estimate au crescut la nivelul de 1.333 de miliarde de barili.
Cei de la Oxford Univerity au alte cifre: rezervele actuale nu mai sunt decât de maximum 900 de miliarde de barili.
Cât timp ne putem baza pe ce avem
45 de ani. Atât spun cei de la British Petroleum că ne putem baza pe cele 1,3 trilioane de barili de petrol. Arabia Saudită se poate baza 66 de ani pe petrolul pe care îl produce , iar Irakul are suficient petrol pentru următorii 142 de ani.
Mai prost stau americanii, care, dacă n-ar impotra, până în 2018 n-ar mai avea nici strop de țiței în pământ.
Pe unde am putea să mai săpăm
Un studiu realizat de Statele Unite ale Americii a estimat că rezervele din Arctic s-ar ridica la 90 de miliarde de barili.
În afara Oceanului Artic,