Autorităţile ieşene intenţionează să onoreze memoria celor aproape 15000 de victime ale celui mai sângeros pogrom antievreiesc desfăşurat pe teritoriul României, în vara lui 1941, prin înfiinţarea unui muzeu care să funcţioneze în clădirea-monument a fostei Chesturi. Sursa: Serviciul Roman de InformatiiSursa: Serviciul Roman de Informatii
1 /.
Cele aproape 15000 de victime ale Pogromului de la Iaşi ar putea să beneficieze de o compensaţie istorică prin apariţia unui spaţiu memorial în sediul-monument al fostei Chesturi din perioada interbelică.
Iniţiativa comemorării evreilor ucişi în vara lui 1941, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase acţiuni antisemite comandate de mareşalul Ion Antonescu, completează planurile oficialilor locali de utilizare a clădirii.
După o bătălie desfăşurată vreme de un deceniu înaintea instanţelor de judecată, imobilul istoric a reintrat în 2009 în posesia Consiliului Judeţean Iaşi, care a anunţat ulterior executarea unor lucrări de consolidare şi, într-un viitor incert, chiar mutarea activităţilor administrative în sediul restaurat al fostei Chesturi.
Proiectul care prevede apariţia unui spaţiu memorial dedicat pogromului în incinta imobilului de patrimoniu a fost anunţat la sfârşitul săptămânii trecute, după o întâlnire a preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, cu Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la Muzeul Holocaustului din Washington.
Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, în proiect sunt implicate, alături de autorităţile locale, alte patru instituţii: Muzeul Memorial al Holocaustului, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor din Iaşi.
Memoria ororilor începe să se vadă la Iași
Radu Ioanid a c