Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj va demara mâine o serie de activităţi de educaţie ecologică pentru a marca Ziua Mondială a Zonelor Umede.
Acţiunile vor avea loc la Colegiul Comercial Virgil Madgearu , Grădiniţa Lumea Copiilor şi Şcoala Generală Constantin Săvoiu.
Reprezentanţii APM Gorj le vor vorbi elevilor despre importanţa zonelor umede, fauna şi flora specifică acestora, vor organiza concursuri şi discuţii interactive.
Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de România prin Legea 5/1991. Documentul se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural. Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălti, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apa marina a căror adâncime la reflux nu depăşeste sase metri. Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică si recreativa, a căror pierdere ar fi ireparabilă.