Legea locuinței are și după 15 ani mari lacune, chiar dacă i-au fost aduse modificări aproape în fiecare an. Mai ales acum, în perioadă de criză, când proprietarii au înțeles că e mai profitabil să închiriezi o locuință decât s-o vinzi, legislația în domeniu nu oferă protecție niciuneia dintre părți: locatar (chiriaș) și locator (proprietar). Drepturile și obligațiile oferite de lege sunt tot mai des încălcate și de unii, și de alții.
Nu puține sunt cazurile ajunse pe rolul instanțelor, mai ales cele referitoare la evacuarea chiriașului. Legea nr. 114/1996 spune că „evacuarea chiriașului se face numai pe baza unei hotărâri judecătorești irevocabile“. Doar că o astfel de hotărâre se poate obține în cel puțin 1,5-2 ani, având în vedere că primul termen la un proces a ajuns să fie abia peste 12 luni. „Fapte bune“, precum cea a președintelui de-o noapte, Mircea Geoană, care nu și-a dat soacra afară din casă, nu pot fi luate în calcul în astfel de situații. Totuși, sunt unii, nu puțini, care optează pentru contract la negru, evitând astfel plata impozitelor și toată hârțogăraia de la direcțiile financiare, și care sunt obligați vrând-nevrând să facă și fapte bune.
În cazul acestora, o evacuare forțată este periculoasă, deoarece chiriașul poate invoca „violarea de domiciliu“, care, conform noului cod penal, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani. Astfel că cei care s-au fript cu ciorbă suflă acum și-n iaurt și nu se mai feresc de obligațiile față de stat, chiar dacă legea nu-i protejează pe deplin. Așa cum nu există pădure fără uscături, așa sunt și unii proprietari care încalcă obligațiile prevăzute la art. 28 din Legea nr. 114/1996, iar în acest caz, locatarul are mâinile legate. Bineînțeles, chiriașii au o soluție la îndemână, și anume găsirea altei locuințe. Cine ar avea de câștigat de pe urma unei legi clare a închirierii