Actionarii Energonuclear s-au intalnit astazi, pentru a decide viitorul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat, saptamana trecuta, ca se vor retrage din proiect. In urma intalnirii, companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul, sustin reprezentantii Ministerului Economiei. Totusi, proiectul ramane deschis si pentru alte companii interesate sa investeasca in reactoarele de la Cernavoda, au spus pentru HotNews.ro surse apropiate proiectului.
"Astazi a avut loc intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul. Comisia Europeana a emis, la finalul anului trecut, o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM", informeaza Ministerul Economiei.
Initial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cite 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.
Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentr