Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891/2010, a adus o serie de modificări şi completări Codului de Procedura Fiscală. Potrivit noilor prevederi, începând cu 1 ianuarie 2011, pentru contribuabilii care au sedii secundare, plătitor de obligaţii fiscale este contribuabilul, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariaţii care îşi desfăşoară activitatea la sediile secundare înregistrate fiscal.
Competenţa pentru înregistrarea fiscală a sediilor secundare ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor, revine organului fiscal în a cărui rază teritorială acestea se află situate.
Verificarea persoanelor fizice plătitoare de impozit pe venit
În situaţia în care organele de inspecţie fiscală constată că evidenţele contabile sau fiscale ori declaraţiile fiscale sau documentele şi informaţiile prezentate în cursul inspecţiei fiscale/verificării situaţiei fiscale personale sunt incorecte, incomplete, false, precum şi în situaţia în care acestea nu există sau nu sunt puse la dispoziţie, organele de inspecţie vor ajusta baza impozabilă şi, respectiv, vor stabili obligaţia fiscală prin utilizarea metodelor indirecte de reconstituire a veniturilor sau a cheltuielilor, reglementate potrivit legii, informează contabilul.ro.
Metodele indirecte utilizate de organele fiscale pentru stabilirea bazei impozabile ajustate sunt:
metoda sursei şi cheltuirii fondului, care constă în compararea cheltuielilor efectuate cu veniturile declarate în perioada supusă verificării; metoda fluxurilor de trezorerie, care constă în analiza conturilor bancare şi a fluxurilor de numerar, pentru a stabili mişcările de disponibilităţi băneşti şi asocierea acestora cu sursele de venit şi utilizarea lor; metoda patrimoniului, care constă în determinarea venitului impozabil pe baza creşterii valorii patrimoniului net al unui