Bibliotecara a făcut din filiala de la marginea Bicazului o a doua casă pentru o mână de micuţi cu care soarta nu a fost darnică şi a primit un premiu pentru iniţiativă.
Lucrează ca blibliotecară de mai bine de 16 ani, dar în ultimul an şi jumătate a realizat lucruri cât pentru întreaga carieră. Debutul schimbărilor în bine survenite la serviciu s-a produs odată cu mutarea sa la Filiala Bicaz a Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza“ din Bacău.
„Când am ajuns acolo, am găsit un sediu ferecat cu gratii şi deloc primitor. Mi-am spus că aşa eu nu pot să atrag copiii să vină la bibliotecă şi, cu sprijin de la conducere, am reuşit să transformăm locul în unul cald şi primitor“, povesteşte Lenuţa.
Proiect apreciat de juriu
Au urmat multe proiecte, iar uşa bibliotecii de cartier a început să se deschidă tot mai des, iar abonamentele să se înmulţească. Zeci de elevi îi trec acum pragul pentru a împrumuta o carte sau pentru a naviga pe internet.
„Am aplicat imediat pentru programul «Biblionet» oferit de Bill Gates şi am reuşit să obţinem calculatoare conectate la internet. Acum, toţii copiii din cartier ştiu unde este biblioteca. Dar eu am grijă să le dau şi câte o carte să citească, nu doar să se limiteze la a sta în faţa computerului“, mai spune bibliotecara.
Cel mai important proiect, care i-a adus şi un premiu special, a fost acela de „School after School“, care a avut ca beneficiari 17 elevi nevoiaşi din cartierul Izvoare.
„Sunt copii care provin din familii cu o situaţie financiară precară. Au fost selectaţi de director şi incluşi în acest program care s-a derulat pe parcursul anului şcolar trecut. Veneau în fiecare zi după ore şi făceam împreună temele. Au obţinut rezultate foarte bune“, mărturiseşte Lenuţa Neacşu. Nu s-a limitat doar la teme, ci a vrut să le ofere mai mult copiilor. A ap