Peste 40 de ani, pe la jumătatea secolului, omenirea va avea nevoie de 40% mai multe alimente, de 30% mai multă apă şi de 50% mai multă energie, avertizează consilierul ştiinţific al Guvernului britanic, Sir John Beddington. Cercetătorul face o imagine sumbră a viitorului, marcat de o epidemie de foamete şi de preţuri cu 50% ale alimentelor de bază, potrivit The Daily Mail.
Pe lângă obişnuite "sperietori" vehiculate şi de alţi cercetători britanici (încălzirea globală, creşterea populaţiei, crizele energetice), Beddington vine cu una nouă, anume că guvernele şi cetăţenii agravează problema prin reticenţa lor faţă de organismele modificate genetic (GMO). Acestea ar putea fi mai degrabă o soluţie de combatere a foametei şi de a evita ca lumea întreagă să fie cuprinsă de revolte privind preţurile alimentelor, precum cele recente din Tunisia (unde s-a şi ajuns la "revoluţia iasomiei") şi din Algeria. "Dacă există organisme modificate genetic care să rezolve problemele pe care nu le putem rezolva în alt fel şi dacă se demonstrează că sunt sigure din punctul de vedere al sănătăţii umane şi al mediului, atunci ar trebui să le folosim", a spus Sir John Beddington. "Mă gândesc la noi boli aduse de încălzirea globală, care au de-a face cu seceta, cu salinitatea solului. Avem nevoie de organisme care să facă faţă acestora", a precizat oficialul britanic.
Fost profesor de biologia populaţiei la Imperial College din Londra, Beddington crede că există "multe soluţii" de a preveni crizele alimentare. Îmbunătăţirea tehnologiei agricole ar fi una, iar alta - respingerea "sperietorilor" legate de GMO de circa două decenii încoace. Beddington prevede că, în 2030, mai bine de 60% din populaţia lumii va locui în mediul urban, fără a fi implicată în cultivarea pământului şi creşterea animalelor.
Peste 40 de ani, pe la jumătatea secolului, omenirea va avea nevo