Primii solicitanţi ai cetăţeniei maghiare vor putea să depună jurământul şi să primească documentul în jur de 15 martie (aniversarea revoluţiei ungare din 1848), a declarat vicepremierul creştin-democrat Zsolt Semlyen, într-un interviu acordat agenţiei MTI.
Este o adevărată poveste de succes, a apreciat el, subliniind că, până la ora actuală, au fost depuse peste 10.000 de cereri şi zilnic se expediază electronic 800 de solicitări. Demnitarul ungur se pronunţă în acelaşi timp pentru acordarea dreptului de vot deoarece nu există cetăţeni de două categorii. Acest drept trebuie acordat indiferent de domiciliul solicitantului sau dacă plăteşte sau nu impozit statului ungar.
Probleme în Serbia
Cea mai mare parte a statelor membre ale UE au acordat atât cetăţenia cât şi dreptul de vot pentru conaţionalii lor care trăiesc dincolo de graniţele ţării, ca de pildă România, Portugalia, Italia. În viitoarea lege electorală a Ungariei, se va prelua din experienţa şi practica statelor membre ale UE, a precizat Semlyen.
Dezbateri privind dubla cetăţenie se desfăşoară şi în Serbia, unde ministrul sârb de Interne, Ivica Dacici, a declarat că deţinătorii acestui statut nu pot lucra în cadrul poliţiei. El a fost contrazis de Istvan Pasztor, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina.
Pasztor a arătat că poziţia lui Dacici este anticonstituţională. Mai mult, potrivit informaţiilor pe care le deţine, mai multe mii de persoane cu dublă cetăţenie - bosniacă, muntenegreană sau croată alături de cea sârbă - lucrează chiar în cadrul Ministerului de Interne, condus de Dacici.