Manifestaţie de amploare în capitala Belgiei : aproape 40 de mii de manifestanţi au fost duminică pe străzile Bruxelles-ului, pentru a cere unitatea unei ţări aflate în criză politică perpetuă. Politicienii belgieni au fost astfel somaţi de tineretul francofon şi flamand.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Zeci de mii de manifestanţi paşnici, veniţi din Flandra, Wallonia şi Bruxelles, pentru a cere un singur lucru : unitatea Belgiei, aflată acum, la opt luni de criză politică, în pragul unei posibile destrămări.
Reuniţi sub sloganul "Shame", ("Ruşine"), manifestanţii care au parcurs capitala ţării, pe un traseu bine delimitat şi în condiţii atmosferice ostile au cerut ca partidele politice ce negociază în zadar de opt luni să găsească în fine un compromis.
Reforma statului, problemele lingvistice şi comunitare au dus la o situaţie fără ieşire, în care naţionaliştii flamanzi, marii câştigători ai alegerilor din iunie 2010 cer autonomie flamandă şi mai puţini bani pentru Bruxelles.
De partea francofonă, aceste revendicări nu sunt acceptabile. Şapte partide se reunesc din iunie anul trecut, fără să fi avansat cu adevărat în aceste discuţii.
Manifestaţia de duminică a fost posibilă prin mobilizarea a cinci studenţi francofoni şi flamanzi, care au lansat un apel pe Facebook.
În martie, Belgia va bate recordul mondial de ţară condusă mai bine de zece luni de un Guvern demisionar, în lipsa unui alt acord.
Totul trebuie însă relativizat : întâlniţi pe stradă, manifestanţii bruxelezi se tem însă de astfel de comparaţii. Ei spun că aici nu este vorba de o simplă criză politică, ci de negocierea unei reforme de stat.
"Vrem Guvern şi nu negocieri !", se putea citi pe pancartele manifestanţilor sau "Scindarea Belgiei ? Nu în numele nostru !" şi asta la ora la care cele şase milioane de flamanzi se declar