Compania kazahă de stat KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, vrea să atragă în acest an o finanţare de circa 500 de milioane de dolari pentru restructurarea datoriilor şi finaţarea de proiecte noi şi existente, a declarat astăzi Kairgeldy Kabyldin, CEO al companiei, citat de Reuters.
"Vom contracta credite în special pentru restructurarea datoriilor existente, în al doilea rând pentru a ne finanţa participaţiile în proiecte şi în al treilea rând pentru noile proiecte", a specificat oficialul KazMunaiGaz.
Reprezentanţii Ministerul Finanţelor şi cei ai Rompetrol discută în această perioadă metoda de recuperare a datoriei istorice a companiei petroliere către stat, estimată la 517 milioane de euro, a declarat în urmă cu două săptămâni preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Întrebat dacă reprezentanţii Rompetrol vor fi de acord cu eşalonarea datoriei, Blejnar a răspuns că, deocamdată, se poartă discuţii.
La începutul lunii decembrie 2010, Administraţia Prezidenţială a anunţat, într-un comunicat, că preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, la Astana, cu omologul său kazah, căruia i-a cerut onorarea integrală a creanţei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Băsescu a discutat cu o delegaţie a KazMunaiGaz despre modalităţile de plată a datoriilor şi a afirmat că astfel de întâlniri cu autorităţile române vor mai avea loc şi la începutul anului viitor.
Iată, pe scurt, povestea datoriei istorice a Rompetrol
Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania kazahă de stat KazMunaiGaz. Datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare, de circa 570 de milioane de euro, au fost convertite în obligaţiuni în 2003, cu scadenţă la 30 septembrie 2010.
Potrivit convenţiei de emisiune şi Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, obligaţiunile nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data scadenţei. Ordonanţa respectivă a fost aprobată de