Jean-Marie Doré s-a aflat la un pas de a fi asasinat, s-a declarat prieten al dictatorului liberian, Charles Taylor, implicat în scandalul diamantelor sângerii, şi a părăsit postul de premier la câteva zile după ce a trimis la Bucureşti garanţii pentru Said Baaklini, omul de afaceri arestat pentru o tentativă de fraudă de 60 milioane de euro.
Ancheta DNA în cazul afacerii „Baaklini - UCM Reşiţa", în care omul de afaceri libanez Said Baaklini a încercat să recupereze ilegal TVA de 60 milioane de euro, a generat la sfârşitul anului trecut reacţii neaşteptate din afara României. În apărarea clienţilor lor, avocaţii şefilor UCM Reşiţa - Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda - au depus la DNA o scrisoare trimisă de însuşi primul ministru al Republicii Guineea, Jean-Marie Doré, care dădea asigurări că operaţiunea orchestrată de Baaklini şi de cei doi directori era una corectă. Între timp, Doré a părăsit prima poziţie din guvernul de la Conakry, mandatul său, preluat în ianuarie 2010, durând astfel mai puţin de un an. Episodul s-a petrecut la doar câteva zile după ce oficialul a semnat scrisoarea în care susţinea că ţara sa avea nevoie de cele patru motoare pe care Said Baaklini le achiziţionase de la UCM Reşiţa, dar pe care anchetatorii români susţin că libanezul le-a supraevaluat de 50 de ori, declarându-le în acte cu valoarea de 250 milioane euro.
Extrem de interesant rămâne însă nu doar demersul lui Jean-Marie Dore, ci şi profilul şi conexiunile acestuia.
Sprijin pentru dictatorul diamantelor
În plan politic, Doré este preşedintele Uniunii pentru Progresul Guineei şi a fost unul din liderii opoziţiei din acest stat, până când a fost numit premier. Potrivit surselor libere de pe internet, în timpul războiului civil din anii '90 din Liberia, Jean-Marie Doré şi-a exprimat deschis sprijinul pentru controversatul lider liberian, Charles Taylor. Ac