Fotograful profesionist Roger Mantu, constănţeanul care a pozat în urmă cu doi ani în Antarctica peştele zburător, a ajuns, în vara anului 2010, în Africa, pentru a fotografia animalele sălbatice.
Obiectivul declarat al lui Roger Mantu a fost acela de a surprinde pe lentilă gorila de munte, una din cele mai periclitate specii de pe Terra. La ora actuală mai sunt în lume aproximativ 700 de exemplare din această specie şi nici unul în captivitate. Roger a stat trei luni în Africa, timp în care a străbătut zece ţări. A pozat, de asemenea, elefanţi, lei, bivoli, hipopotami şi gheparzi sau păsări flamigo, suprinse în momente fotografice inedite. Expoziţia cuprinde, de exemplu, o leoaică tolănită pe o ramură de copac, care priveşte pătrunzător în aparatul de fotografiat, un leu care se apropie impunător, doi hipopotami care se joacă sau un zbor de păsări flamingo.
Aproape de gorile, în Rwanda
Tânărul constănţean adoră locurile sălbatice, pline de mister şi extrem de generoase din punct de vedere artistic. Roger s-a specializat în fotografierea vieţii sălbatice ("wildlife"). În căutarea gorilei de munte, fotograful a ajuns în Rwanda, pe muntele vulcanic Virunga, loc în care a găsit o familie din această specie la aproximativ 3.000 de metri altitudine, după o urcare dificilă prin vegetaţie deasă şi păduri de bambus. A urmat perioada de acomodare, care a pregătit primele şedinţe foto cu masculul dominant, numit şi Silverback, datorită culorii argintii de pe spate, împreună cu femelele şi puii. Traiul alături de animalele sălbatice nu a fost lipsit de pericole, mai ales atunci când unul din cei nouă membri ai grupului a ridicat aparatul foto deasupra capului pentru a surprinde mai bine masculul dominant. Din cauza acestui gest gorila a fost provocată şi s-a apropiat ameninţător către grupul de exploratori.
Arta cere şi răbdare
Roger Mantu spune că