Guvernul ungar al premierului Viktor Orban va discuta chestiunea acordării dreptului de vot pentru noii cetăţeni maghiari din afara graniţelor. Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat pentru agenţia MTI, citată de Agerpres, că domiciliul sau plata impozitelor nu ar trebui să constituie o premisă pentru acordarea dreptului de vot. Sursa: Reuters
„Cred că ar trebui garantat cel puţin dreptul de vot pe liste”, a spus el, explicând că cei mai mulţi membri UE au acordat deja atât cetăţenia, cât şi dreptul de vot compatrioţilor care locuiesc în alte ţări.
Simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei ungare pentru maghiarii care trăiesc în afara afara graniţelor, în special în România şi Slovacia, s-a dovedit până acum un mare succes. Pe baza legii iniţiate anul trecut de guvernul Fidesz, al populistului Viktor Orban, s-au înregistrat peste 10.000 de cereri, în vreme ce prin poşta electronică s-au primit zilnic alte 800. Primii solicitanţi ar trebui să-şi depună jurământul de credinţă pe data de 15 martie, ziua naţională a Ungariei.
Săptămâna trecută, preşedintele grupului conservator (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, l-a avertizat pe premierul ungar că a acorda drept de vot minorităţii maghiare din străinătate „nu este acceptabil”.
Dacă guvernul ungar decide să acorde drept de vot membrilor minorităţii maghiare din alte ţări ale Uniunii Europene, „aceasta ar echivala cu a nu recunoaşte frontierele şi acest lucru nu este acceptabil”, a avertizat Joseph Daul în cursul unei întâlniri cu ziariştii.
Între timp, prezenţa partidului premierului Orban, FIDESZ, în cadrul PPE „nu pune nicio problemă”, a mai estimat Joseph Daul.
În 2010, votarea la Budapesta a legii care le permite maghiarilor să aleagă şi cetăţenia ungară pe lângă cetăţenia ţării în care s-au stabilit a suscitat fricţiuni cu Bratislava. În S