FMI va insista în negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind că prin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţeze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat pentru Mediafax surse apropiate negocierilor.
"Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizată în noul acord, iar FMI apreciază că prin privatizarea societăţilor viabile se va asigura şi o finanţare mai ieftină a deficitului bugetar", au declarat sursele citate.
Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută, la Viena, că următorul acord cu România va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat, întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice.
Potrivit FMI, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridicau în noiembrie anul trecut la 7 miliarde de lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare
La sfârşitul săptămânii trecute, experţi din mai multe ministere şi consilieri ai premierului Emil Boc au discutat la Palatul Victoria, despre noile bugete de venituri şi cheltuieli ale companiilor de stat, care urmează să fie aprobate de Guvern în formă finală în luna februarie.
Ministerul Economiei a anunţat că va cere Guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea sau vânzarea de acţiuni minoritare la companiile din energie, după ce a primit şi în anii anteriori astfel de împuterniciri.
Ministerul a elaborat deja un document prin care solicită acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investiţii şi valorificarea de acţiuni, până în 2012, la companiile din subordine.
Astfel de împuterniciri au fost solicitate şi obţinute şi în anii anteriori, de foşti miniştri ai