iPod-ul domina autoritar piata playerelor muzicale in Occident, designul calculatoarelor Macintosh si-a gasit locul in galerii de arta si muzee prestigioase de design din intreaga lume, iar tableta iPad a redefinit o piata pe care Microsoft a esuat in mod repetat. In plina ascensiune, Apple are toate sansele sa continue sa stabileasca tendintele in lumea tehnologiei si dupa plecarea lui Jobs, care pare sa isi fi pregatit doi urmasi: Tim Cook si Jonathan Ive.
Primul posibil succesor, si cel mai probabil, este Tim Cook. Actualmente Chief Operational Officer (COO) al Apple, Cook este conducatorul de facto al companiei in absenta lui Jobs, pozitie pe care si-a asumat-o si in trecut, in momentul in care Jobs a parasit compania timp de opt luni pentru a fi supus unui transplant de ficat. Nascut in Alabama in familia unui muncitor naval, Cook este licentiat in inginerie industriala la Universitatea din Auburn si are un MBA de la Duke University. Inainte de a lucra pentru Apple, el a colaborat timp de 12 ani cu IBM si timp de 6 luni cu Compaq, unde a fost vice-presedinte.
Venirea sa in campusul Apple a avut loc in 1998, ca vice-presedinte responsabil cu procesul de fabricatie al produselor. Viziunea sa asupra modului in care un computer, singurul tip de produs din portofoliul Apple la acea vreme, era fabricat a dus la o schimbare radicala: el a inchis [inconcordanta de timpuri] toate fabricile si depozitele firmei din intreaga lume, apeland in schimb la producatori terti pentru fabricarea tuturor produselor. Cook a obligat toate firmele care produceau componente pentru Apple sa isi comaseze activitatea in acelasi spatiu, cum este cazul producatorului chinez Foxconn si al celebrelor fabrici din Shenzen, pentru a minimiza pe cat posibil durata de tranzit a componentelor pana la linia de asamblare.
Aceasta miscare, plus decizii cum