Fundaţia Umanitară Honterus a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, conferinţa „Bune practici privind Parteneriatul Public - Privat”. Alexandru Ionaş (foto), membru fondator al fundaţiei şi prodecan al Facultăţii de Drept şi Sociologie, a explicat invitaţilor că „Legea parteneriatului public-privat încearcă să ajute ambele părţi implicate în proces pentru binele comunităţii”, fiind una de inspiraţie americană. „Legea reglementează modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat care are ca obiectiv public proiectarea, finanţarea, construcţia, reabilitarea, modernizarea, operarea, întreţinerea, dezvoltarea şi transferul unui bun sau serviciu public, după caz”, a spus Ionaş.
Astfel, potrivit legii, investitorului privat îi sunt transferate obligaţii ale partenerului privat, cum ar fi proiectarea, începând cu faza de proiect tehnic, construcţia, dezvoltarea, reabilitarea/modernizarea, operarea, întreţinerea şi finanţarea obiectului parteneriatului.
Legea a fost salutată atât de primarul George Scripcaru, reprezentantul autorităţii publice la această conferinţă, cât şi de Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov. „Această lele ar putea să ne ajute pe noi, românii, să realizăm multe proiecte de infrastructură pe care, până acum, nu le puteam face - cum ar fi un Centru cultural, un Centru de afaceri sau chiar aeroportul”.
Totuşi, cei prezenţi au concluzionat că astfel de întâlniri, în care juriştii să explice punerea în aplicare a Legii vor trebui să continue, având în vedere faptul că este necesar ca sectorul privat (firmele, ONG-urile, cetăţenii) să fie mai bine pregătit pentru a înţelege sistemul de funcţionare al administraţiei publice. Ionaş crede că în viitor vor trebui organizate cursuri de formare, seminarii de informare, pentru a prezenta exemplele pozitive, dar şi pe cele negative, deoarece „şi