Foto: Thinkstock Luna aceasta, o prestigioasă revistă medicală din Marea Britanie a prezentat rezultatul unei investigaţii de şapte ani, care afirmă că studiul publicat în 1998, potrivit căruia ar exista o legătură cauzală între vaccinarea MMR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) şi autism, este nu numai eronat din punct de vedere ştiinţific, ci, mai grav, o fraudă deliberată. De fapt, încă de anul trecut, revista medicală ce a publicat la vremea respectivă rezultatele studiului a retractat în mod oficial concluziile acestuia, iar principalului autor i-a fost retrasă licenţa. Răul fusese însă făcut, şi consecinţele lui sunt încă greu de estimat: numeroşi părinţi au refuzat să îşi mai vaccineze copiii cu acest vaccin şi şi-au pierdut încrederea în siguranţa vaccinurilor, în general, în onestitatea şi în competenţa celor care le recomandă.
În SUA, de exemplu, unde legislaţia permite părinţilor să refuze vaccinarea copiilor, 12% dintre părinţi refuză cel puţin un vaccin şi circa o treime întârzie deliberat vaccinarea. Situaţii similare se întâlnesc în Marea Britanie şi în alte ţări europene. Cea mai bună rată de vaccinare se înregistrează în cazul vaccinurilor împotriva hepatitei B şi poliomielitei (circa 83%) şi cele mai scăzute în cazul DTP (vaccin ce protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive). În Marea Britanie, rata de vaccinare cu MMR a scăzut pentru doza a două până la alarmanta cifră de 70%. Cea mai mare rezistenţă este totuşi întâmpinată în cazul vaccinurilor noi, cum ar fi cele împotriva HPV, varicelei şi infecţiei meningococice.
În aceste condiţii nu este deloc surprinzător că SUA s-au confruntat, anul trecut, cu o epidemie de tuse convulsivă fără precedent în ultimii 50 de ani, soldată cu 4.500 de îmbolnăviri şi 10 decese numai în California (statul cel mai afectat). Ceea c